Hout wordt al lang gebruikt om warmte mee op te wekken, maar deze brandstof werd een tijdlang minder gebruikt door de beschikbaarheid van gas en olie. In het begin waren deze een pak goedkoper, maar de laatste tijd zijn deze prijzen in een continue lijn aan het stijgen. Door deze continue prijsstijging van de energie én het feit dat we weten dat onze voorraad fossiele brandstoffen niet ongelimiteerd is, wordt hout weer meer gebruikt om warmte op te wekken. Pellets zijn geperste “blokjes” hout die verschillende voordelen hebben tegenover verbranden met houtblokken.

Wat zijn pellets?

De letterlijke betekenis van het woord pellet is: “een doseerbare dosis stof in de vorm van een pil of knikker”. Een houtpellet is dus een dosis hout in een vaste gemakkelijk hanteerbare vorm. Een houtpellet heeft een vaste diameter van 6mm en is tussen de 1cm & 4cm lang. Deze zijn gemaakt uit afvalhout: meestal resten dood loof- of naaldhout uit onze eigen bossen of samengeperst houtafval van onze houtverwerkende bedrijven. Voor pellets gebruikt men enkel onbehandeld hout (zoals houtkrullen, houtstof en ander houtafval.

Co2 Neutraal

Pellets zijn gemaakt uit zuiver hout en zijn dus een CO2-neutrale brandstof. Hout is CO2-neutraal want de bomen nemen hun hele leven lang CO2 op en slaan dit op. Bij het verbranden komt er net evenveel CO2 terug vrij in de lucht. Net evenveel dus als het aantal CO2 dat vrijkomt als het houtafval ligt te rotten in de natuur. Stoken met pellets is dus stoken met respect voor het milieu, als jij stookt met pellets draag je ook bij aan de CO2-vermindering die hard nodig is!

Als je stookt met stookolie of aardgas dan draag je wel extra CO2 bij aan de natuur, want deze geven meer CO2 vrij tijdens verbranding dan ze ooit hebben opgenomen.

Eigenschappen van houtpellets

De kwaliteit is belangrijk voor de geproduceerde warmte en de levensduur van je pelletkachel. Het soortelijk gewicht (hoe harder geperst hoe beter) en het soort hout bepalen de calorische waarde van je pellet. In europa moeten deze pellets voldoen aan Europese Normen waardoor pellets van een lage kwaliteit hier niet mogen verkocht worden.

Waar kopen, hoe bewaren?

Pellets worden doorgaans verkocht in verpakkingen van 15 kg. Ze worden opgeslagen in plastic zakken om ze te beschermen tegen vochtigheid. Hou hier dus ook rekening mee bij u thuis, als u een zak opent bewaar deze dan op een droge plaats. Alhoewel de meeste pelletkachels een groot genoeg reservoir hebben waar je een volledige zak kunt in kieperen.

Je kunt vrij makkelijk vinden: in doe het zelf zaken, grootwarenhuizen, benzinestations of zelfs online! Je kunt ze zelf afhalen of laten leveren als je een groot volume besteld.

Kwaliteit

Als je pellets koopt kun je de kwaliteit makkelijk zelf checken. Dit begint natuurlijk bij het prijsverschil per kg.

Hieronder lees je nog enkele richtlijnen:

  • Lees de normen na op de verpakking. Als je deze niet kan vinden dan voldoen de pellets waarschijnlijk niet aan de normen!
  • Als je minder dan 1% asvorming na verbranding hebt, dan zijn het pellets met een hoge calorische waarde.
  • Donkere pellets (gemaakt uit hard loofhout zoals beuk en eik) hebben en hogere calorische waarde en branden dus langer.
  • Lichtere pellets (gemaakt uit licht naaldhout) branden minder lang.

Wil je de calorische waarde zelf testen? Gooi dan eens enkele pellets in water. Hoe sneller ze zinken en hoe langer het duurt tot ze oplossen: hoe hoger de calorische waarde.

Maak zelf je pellets

Je kunt ook zelf je pellets maken als je wat houtafval hebt, of zelfs van snoeiafval of mais. Bekijk dit filmpje om te zien hoe dat werkt: